Coccoli

Közkívánatra jöjjön egy újabb recept.  A coccoli egy olyan firenzei „street food”, ami hasonlít a mi lángosunkhoz. Sőt, szinte csak a formájában tér el tőle, az íze ugyanaz. Pékségekben simán, vagy sajtkrémmel és nyers sonkával lehet kapni, de éttermekben is előételként. Ha frissen készítik el, nagyon finom. Van amikor fagyasztott változatot szolgálnak fel, annak az ízén érezni, hogy nem friss. Azt nem szeretem. Hogy ilyen élményeket elkerüljek, mindig egy fix pékségbe viszem a vendégeket megkóstolni a San Lorenzo negyedbe, az étterem amit mindig ajánlok pedig mindig frisset készít, hiszen ők pizzát és focacciát is helyben sütnek, tehát erre fel vannak készülve.
Mivel kényes vagyok a jó minőségű ételekre és rögtön észreveszem ha valami kevésbé profi hozzáállás eredménye, ezért csak az általam már kipróbált helyeket ajánlom. A coccolit egy olyan pékségben kóstoljuk ahova a helyiek járnak, vagyis ott nem hibázhatnak, hiszen a helyi minden nap jön, tehát ha nem jó, akkor le is húzhatja a rolót. Láttam már ilyet. Szűk, kicsi, kiabálós helyiség, de ott már ismernek és elkészítik nekem amit kérek. Ha nincsen készen, akkor is. Így legalább betekinthet a látogató a hétköznapi Firenzébe is.  Amikor Signora Giovanna csak bekiabál a pékségbe: „Buondí, il solito, per favore”  Imádom. ????A Cascine parki piacon is nagyon finom, ott találkoztam vele először, amikor még Filippot a babakocsiban tologattam. A néni azóta is minden alkalommal amikor megyek, immár Filippo nélkül (kedden délelőtt van), ad egy plusz coccolot amit neki küld. Annyira a szívébe zárta Filippot. Ez azért is hihetetlen mert az már 8 éve volt! És még mindig megismer, köszön és mosolyog.  Ott hosszúkásra csinálják, jobban megsózzák és frissen adják. Nagyon fincsi.
Íme a recept, ha valaki otthon szeretné megpróbálni. Hölgyek, urak, egy falatnyi Firenzét a családnak!!!
Hozzávalók:
400 g finomliszt
20 g élesztő
300 ml langyos víz
fél teáskanál cukor
1 kiskanál olaj
csipet só
sütéshez:olaj
nyers sonka, krémsajt (Stracchino)

Az élesztőt felfuttatjuk a vízzel és a cukorral, összekeverjük a liszttel, majd a masszát 2 óráig kelesztjük. A megkelt tésztából kis gombóckákat gyúrunk és bő olajban kisütjük. Fontos tudni, hogy sütés közben megnő a térfogata a gombócoknak, így érdemes kisebbeket gyúrni. Lecsöpögtetjük és igény szerint megtöltjük. A kép segít elképzelni milyen lesz. Jó étvágyat! Írjátok majd meg hogy sikerült!!! ????