Riccardi könyvtár Firenze

Az új felfedezések olyan elemi erővel hatnak rám, hogy képtelen vagyok magamban tartani, meg kell osszam. Hiszen nem lehet csak úgy elsétálni azok mellett a dolgok mellett amik nap mint nap körülvesznek Firenzében vagy máshol itt, Toszkánában. A kedvenceim azok a helyek, amik egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt, de nagyon ritkán, valamelyik „associazione” vagy kulturális szervezet jóvoltából megnyitják. Ilyenkor a szemfülesek néhány perc alatt lefoglalják a limitált helyeket, aztán megint egy évet kell várni mire újra megnyílik a kapu.
Így jártam a múlt héten, ugyanis lecsúsztam a jelentkezést a Riccardi könyvtárba. ???? De valaki visszavonta, így néhány nap múlva felajánlottak egy helyet. ????‍♀️
A Riccardi könyvtár a Medici palotában van. Használatban lévő könyvtár, az új igazgatónő látogathatóvá tette.
A 17. században alapította Francesco Riccardi, annak a családnak a tagja, amely megveszi a komplett palotát a Medici családtól. Ezért is hívják Medici-Riccardi palotának. Elképesztő gyűjteményt raknak össze, azonban száz évvel később a család anyagi helyzete hanyatlik, így elárverezik a gyűjteményt. Illetve csak volna mert Firenze városa nem hagyja, hogy szétszóródjon és 1813-ban megveszi. 2 évvel később állami tulajdonba kerül. Ma is állami könyvtár. Gyűjteményébe található 10. századi (!!!!!) kódex (személyesen kérdésemre válaszolta az igazgatónő, hogy kiváló állapotban van! ), XII. századi pergamenre írt, nem vallásos témájú könyv (a képen), reneszánsz és XVII. századi olvasmány. Korábban Galileo Galilei privát könyvtárából került ide néhány, de ezek ma már a Nemzeti Könyvtárban láthatók Firenzében.
A könyvtár helyiségei stukkókkal és freskókkal díszítettek (XVII. század), antik bútorral berendezettek és mindenhol könyv, könyv és könyv. A bejárata egy titkos ajtón keresztül található, amelyet a palota Luca Giordano termében található tükörfalba vágtak.
Hát, ezt nevezem én felfedezésnek!! ????
A legjobb hír, hogy a látogatás után biztosítottak afelől, hogy csoporttal, vendégeimmel is visszatérhetek előzetes foglalás után. ????
Könyvmolyok, könyvtáros csoportok figyelem!!!! ????