Üdv a karanténból (március 10)

Üdv a karanténból!!! Tegnapig nem tudtam elképzelni sem milyen is karanténban élni. Azt, hogy ez egyszer egy egész nagy várossal megtörténhet, még kevésbé. Most pedig egy egész országgal megesett, amelynek közepén, Firenzében, magam is, családommal együtt benne rekedtünk. Milyen egy karantén?
Valami olyasmit képzeljetek el, mintha a környezetetekben minden leállna. Jönne egy filmforgató csoport, kiürítené a megszokott helyeket, és mindenkinek utasításokat adna, hogyan viselkedjen annak érdekében, hogy a felvétel hihető legyen. A szereplők maguk a lakosok. Csakhogy ez nem film, hanem a valóság. Néha nehéz elhinni, de racionálisan megérthető mi miért történik. Legalábbis a felnőtteknek, a gyerekeknek picit nehezebben.
Szóval, mit lehet és mit nem:
– az iskolák bezárva, tehát a gyerekek otthon vannak. Ez rendben van, kapnak házi feladatot, megcsinálják, átmenni a kis baráthoz játszani sem, tehát marad a tv, tablet, film, könyv, ping ping a nappaliban, közös keksz, palacsinta sütés (legalábbis nàlunk ????) Ma megtudtam, hogy a szabadtéri sport engedélyezett a távolság megtartásával, így délután kimentünk egy rövid időre labdázni.
– a szupermarketben (mert ugye vásárolni kell) egyszerre csak egy bizonyos számú vásárlót engednek be, mindenhol meg kell tartani az 1 méteres távolságot egymástól, illetve családonként csak 1 fő mehet vásárolni. Ezért a bevásárlás mától egy jóval hosszabb folyamat mint egyébként.

– autóval csak fontos esetben lehet közlekedni. Ha megállít a rendőr, akkor igazolni kell, hogy munkába, vagy egészségügyi ellátásra vagy halaszthatatlan ügyben utazok. Csak úgy nem lehet.

– ismerőst továbbra sem lehet üdvözölni puszival, kézfogással, beszélgetni is csak 1 méteres távolságot tartva.

– bárok, éttermek, kozmetikusok, fodrászok közül sokan bezártak mert munkájuk során nem tudták garantálni az előírt távolságot. Egyébként is az emberek ha otthon vannak, nem mehetnek mondjuk „sürgős lábgyantára”. ????

– múzeumok, mozik, színházak, könyvtárak zárva.

– üzletek most még nyitva, de újabb szigorításról beszéltek ma, miszerint csak a szupermarketek és a gyógyszertárak maradhatnak nyitva.

– munkahelyek, cégek, gyártó egységek még működnek (több helyen otthonról dolgoznak a munkatársak). Itt is szigorítás várható, hiszen az északi tartományok vezetői kérték, hogy zárjanak be mindent 2 hétre.

– sport létesítmények zàrva, sport események elhalasztva. Még az olasz foci bajnokság is felfüggesztve! (Ez történt meg utoljára)

– hivatalok, ügyintézés szünetel. Ahol tudjàk, online ügyintézést javasolnak.

– kórházakba látogatási tilalom van, még a mentősöket sem engedik be a pácienssel.

– utcák tisztítása, fertőtlenítése folytatódik, csakúgy mint a szemétszállítás.

Lehetnek még keményebb intézkedések? Igen, és jönnek is valószínűleg. Beszélnek arról is, hogy ha a lakosok nem tartják be a kvázi kijárási tilalmat, a hadsereget vonják be az ellenőrzésbe. Remélem erre már nem lesz szükség, mert használni fog a 2 hetes szigorítás és az emberek lelkiismeretére hatás.
A számadatok viszont ma is elkeserítőek. 168-an haltak meg coronavirus fertőzésben, ill fertőzéssel. Összesen 631 halálos áldozat és 10.149 fertőzött a járvány kezdetétől. Halálozási arány Lombardiában: 8,1% (!) (frissített adatok, forrás : Corriere della sera, minden nap 18 órakor frissítve)
A képen Giorgione, velencei festő képe. Egy picit oldani szerettem volna a helyzet drámaiságàt. ❤️