Idegenvezetés Vallombrosa

Egy kép sokszor többet ér ezer szónál! Hát, ezen a kép sokmindent mesél, de kell hozzá egy „tolmács”. ????
Egy több mint ezer éves apátságban vagyunk, azon belül a hozzá tartozó templom sekrestyéjében. Részt veszek egy idegenvezetésen amit az egyik itt lakó szerzetes tart. Megvárom míg a csoport résztvevői kimennek, hogy elkapjam a világ ezen pontján, ezen pillanatában felfedezett titkot. Meg van!
kép bal oldalán az épület eredeti fala látszik, ami akkor egy, a kor szokásának megfelelően egy román stílusú templom külső fala volt. Mára már belső, de azért valljuk be nem sok sekrestye dicsekedhet ilyennel.
Jobb kéz felől egy Della Robbia mázas terrakotta szobor, ami a reneszánsz Firenze része volt, olyannyira, hogy egy másik családnak kémkedés után sikerült lekoppintania a receptet, így ők is beszálltak a hatalmas vevőkör kiszolgálásába. Niente male!
A kép előterében pedig egy XIX. századi tarziás fa asztal látható, amit szinte már észre sem veszünk a másik két szupersztár mellett. ????
A rendben sorakozó miseruhák pedig a kukucskáló látogatókat is szinte zavarba hozzák hiszen olyan intim helyen vagyunk.
Hát, ilyen az, amikor a látványhoz kapsz magyarázatot is és megérted mitől különleges az, amit látsz. Ez az idegenvezetés. Akár itt, Vallombrosában teszi a szerzetes, akár én Firenzében.
A látni és a megérteni találkozása. Óriási különbség van a kettő között.
Örülök, hogy láthattam és megérthettem.
És örülök ha láttathatom és megértethetem. ????