Amerikai temető

Amerikai katonai temető park Firenze közvetlen közelében, Tavarnuzze környékén.
Vitt magával a “fedezzük fel Firenze temetőit” c. lendület. ????
Ma meglátogattam az amerikai változatot, vagyis egy katonai temetőt, amely egy aközül a 14 helyszín közül, amely az Egyesült Államokon kívül, külföldön állít emléket a 2. világháborúban elesett amerikai katonáknak.
Ezt a területet a Chianti vidéken az olasz állam bocsátotta rendelkezésére az amerikai elesett katonák emlékét őrző szervezetnek.
Leginkább az 5. hadtest, 1943 és 1945 közötti áldozatainak állított síremlékek láthatóak. Ha jol láttam a nevek, rangok, posztok felsorolásában leginkább légierőben harcoló katonákról lehetnek. Kápolna, emlékmű, szökőkút, emlékfal az összes névvel, térképek évszámokkal rajzolt hadműveletekkel és minden elképzelést felülmúló rend és tisztaság egy gyönyörű és hatalmas parkban.
Mikor már azt gondoltam minden szegletét megnéztem és a harapnivalóan friss levegőből eleget szívtam, akkor lövéseket hallottam. Több mint ötöt az emlékmű felől kettő perccel 12 óra előtt. Majd harangozás pontosan délben. Minden a helyén, minden megszervezve, a pázsit egyformára nyírva, a levelek összeszedve. A bejáratot katonák őrzik, azért volt egy olyan érzésem végig, hogy figyelnek, de ez a hasonló katonai területeknél megszokott.
Érkezésem előtt engedélyt kértem telefonon angolul az alkalmazottaktól és a bejáratnál az olasz katonáktól is. Egy területre nem lehetett bemenni, de egyébként azt hiszem a parkot teljesen bejártam. Nagyon tetszett ez az háborítatlan környezet, a kertészen kívül még két “látogató” sétálgatott rajtam kívül.
Amikor az egyetemen dolgoztam és amerikai diákoknak szerveztem kultúrális programokat, akkor minden évben kaptunk meghívót ide a “Veterans’ day” alkalmából, november 11-ére, a megemlékezésre.
A huszonéves diákokat nem igazán érdekelte, így nem szerveztem meg a látogatást, de már akkor felkeltette az érdeklődésemet és eldöntöttem eljövök megnézni egyszer.
Ma ezt a “tartozásomat” róttam le.
Ez az időszak pont erre alkalmas. Csak semmi hosszú távú tervezés, de amíg lehet, megyek. Maszkkal, távolságtartással (a tömegmentes temetők veszélyessége egy covid fertőzés elkapására igazán minimális), a biztonsági intèzkedések betartásával. Enélkül itt, nálunk nem is lehetne.
Az ősz színei elkápráztattak ma is, örültem, hogy a történelem egy újabb szeletét ismerhettem meg.
Ki tudja holnap mi jön. Majd elválik. ????