Arezzo

Arezzo Toszkána Hamupipőkéje. Szokták mondani az itteniek. ???? Gyönyörű, kincsekben, művészeti alkotásokban gazdag, hírességek indultak innen, de valahogy nem veszik észre. Nem is könnyű a többi világhírű toszkán város, mint Firenze, Pisa, Siéna mellett labdába rúgni, de mintegy utolsó déli határvédőként igenis joga van beleszólni abba a bizonyos toszkán élménybe. ????

Nagy rajongója vagyok mert számtalan felfedeznivalót rejt, megyéjében olyan kisvárosok bújnak meg mint Sansepolcro, Anghiari és akkor még a természeti szépségekről nem is esett szó.
Itt született Giorgio Vasari, Francesco Petrarca, Spinello Aretino. Itt alkotott Piero della Francesca, aki a reneszánsz nagyon is egyedi figurája.
Ma mindezeknek a hírességeknek adóztam. Felkerestem Vasari házát, tudtàtok, hogy kertje is volt ( lásd élő bejelentkezés no. 1) és egy szobát ma is tetőtől talpig kifestve láthatunk? Petrarca szülőházában nem számítottam rá, hogy a fogát is meglátom, hát lehet, hogy jobban örülne ő maga is ha a látogatók inkább a szépséges Lauráról írt költeményeiben gyönyörködnének. Spinello pedig hatalmasat alkotott a San Domenico templom falán (lásd élő bejelentkezés no. 2 merthogy nem bírtam ki, hogy ne mutassam meg)
Piero della Francesca freskóit a San Francesco bazilikában megnéztem volna közelebbről is mert így nyakfájás lett a vége a sok tekergésnek. ???? (Még jó hogy van egy albumom kinagyított képekkel ????)
Az egynapos kirándulás nem is volt elég, hogy mindent megnézzek, hiszen van itt etruszk gyűjtemény, Medici erőd, modern művészeti múzeum és egy tárlat ami az arezzoi “nemzeti” játékról a “giostra del Saraceno”-ról szól, ami legalább annyira fontos a helyieknek mint Siénában a Palio.
Hiába, vissza kell mennem.
Még egy fontos dolog: Többeket ismerek Firenzében arezzoi eredettel és mindegyikük szuper kedves. Ma is mindenki az volt a kasszástól a bárpultosig. Szóval ez ám a város image. Ennél jobb és több nem is kell! ???? Ezzel le lehet győzni Pisát és Siénát. Haha. ????