Babérlombok temető Firenze

Biztosan nem ez a posztom lesz a valaha legnépszerűbb, hiszen ma egy temetőről mesélek. Nem akármilyenről azonban. Cimitero agli Allori, vagyis a “Babérlombok evangélikus temető” több híres embernek ad örök nyugalmat. Külföldi és olasz nagyoknak egyaránt. Itt nyugszik Stibbert, Loeser, akik magán műgyűjteményükkel gazdagították Firenze kincsestárát. Itt nyugszik Boecklin, aki festményén megörökítette Firenze másik híres temetőjét, az “Angolok temetőjét”.

Itt nyugszik Emily Kossuth, aki Kossuth Ferenc, Kossuth Lajos fiának első felesége volt és legendás szépségű, fiatal asszonyként halt meg Firenzében, ahol a házaspár egy ideig élt.
Rábukkantam egy másik magyar család sírjára, rá is kérdeztem az itteni Toszkánai Magyarok Szövetségének elnökasszonyát vajon kik lehetnek, de egyelőre nem tudni. Murányi Alfréd. Ha tud bárki róla, ne tartsa magában. Kíváncsi vagyok.
A temető elsősorban protestáns felekezetű elhunytak számára alapult, leginkább olyan külföldieknek, akik itt éltek és haltak meg.
A sírok között sétálva hatalmas emlékműveket, szobrokat, kápolnákat, családi kriptákat láttam. Egy temetőben igazi művészeti alkotásokra lehet bukkanni.
Van akinek versidézet van vésve a sírjára, több helyen fénykép, kisebb-nagyobb szobor, borostyánnal futtatott fejfa.
Egy sír kereszt nagyon megfogott. Csak egy keresztet találtam, se név, se dátum, csak annyi: God is love, vagyis “Isten szeretet”
Inkognitó ez, de annál mégis több. ❤️