Fiesole

Fiesole egy hangulatos kisváros Firenze felett. Csupán 10 percnyit kell autóznunk a városból, hogy azt a bizonyos toszkán vidéket láthassuk. Dombokon épített villák, ciprus és olajfák, az ősz színei itt is piros, zöld, sárga. A város katedrálisa nagyon régi, román stílusú kriptával, egy 1215-ből származó Madonna táblaképpel, neves firenzei festők tanítványainak freskói, és s város szülöttjének síremléke, Mino da Fiesole. A templommal szembeni dombra felkapaszkodva a gyönyörű kilátás mellett egy ferences kolostort is találunk, ahol ma alaposan körülnézhettem. A város legnagyobb látványossága mégis a római színház és a régészeti park és múzeum. Etruszk és longobárd örökséggel.

Fiesole egy kis fióktelepülése San Domenico, amely nevét egy domonkos rendű kolostorról kapta. Ma is áll, de az eredeti, Giuliano da San Gallo által építettből sajnos szinte semmi nem maradt. A Badis Fiesolana templom homlokzata ugyanolyan reneszánsz stílusú mint s Santa Maria Novella vagy a Santa Croce. Ma azonban magántulajdonban van.
Fiesoléba azonban nem csak az itt található műalkotások miatt érdemes ellátogatni, hanem egy kis friss levegőt szívni, hátra hagyni a nagyváros zaját, pihenni és gyönyörködni.
Mai sétám itt egy igazi feltöltődés volt. Az a fennkölt nyugalom, amit itt minden kő áraszt, felér egy doboz vitaminnal. ???? Az ősz csak hozzáadta színeit, üressége pedig különleges alkalmat készített elő. Sétám során találkoztam itt elhagyatott “vicolo”-val ahol a dongó rovarok jelezték nemtetszésüket érkezésemkor, éppen zajló olajfa szürettel, egy Medici villával, amely szintén magánkézben van, így legnagyobb sajnàlatomra nem látogatható. Láttam gázvezeték szekrényt mini festménnyel díszítve, sarki vendéglő októberi napsütésben fürdő kerthelységét, színes leveleket a bokrokon és iker makkot a fákon.
Nekem elég volt ahhoz, hogy szemem és lelkem jól lakjon legalábbis egyelőre. ❤️
Szívesen viszek majd ide “jóllakni vágyó”, egy kicsit más toszkán élményre váró utazókat a jövőben. ❤️
Mert érdemes. ????