Palazzo Pitti (Ezüst múzeum)

Vajon hányan jártak már közületek az Ezüst múzeumban, a firenzei Pitti palotában? Remélem sokan. ???? Ugyanakkor tapasztalatból tudom, hogy ez a múzeum is sok esetben felfedezetlen marad, pedig……. hát itt sorolhatnám, hogy mennyire méltatlanul de beszéljenek a képek inkább helyettem.
A bejárattól balra, a földszinten található, a Medici család nyári lakosztályainak adott helyet. A fali freskók II. Ferdinánd és Vittoria della Rovere esküvőjére készültek a XVII. században nagyon is divatos ‘quadraturismo’ stílusban. Ez olyan optikai csalódást sejtető festészeti “trükk”. ???? Vagyis ha nincs erkély a szobában, oda festjük, ha nincs árkád, oda festjük. Igy olyan mintha kültéren lennénk vagy igény szerint bárhol. Fantasztikus. Meg voltak ennek a stílusnak a mesterei saját korukban, akiket Itália bármely szegletéből szívesen fogadott a Medici család.
A múzeum azonban itt nem ér véget. Sőt. Egy igazi kincses kamra, hiszen csodák és rendkívül értékes tárgyakat mutat elefántcsontból, borostyánból, hegyi kristályból, márványból, drágakőből.
Ékszergyűjteménye is látható, de Covid-os időkben sajnos ez a szekció zárva tart. Sőt, péntek óta az egész Pitti palota zárva tart Olaszország összes múzeumával együtt a legújabb miniszterelnöki rendelet szerint. ????
Képeimet csütörtökön készítettem mintegy búcsúzóul. Bízom benne azonban, hogy jövök még ide egyedül is hamarosan, és veletek is a jövőben.
Firenze rendkívül gazdag csodákban. Mindig tartogat meglepetéseket nekem is. Most inkább a könyvekben rejlő tudáshoz fordulok mint a személyes látogatásokhoz, de tudom, hogy nem fogok tudni sokáig meglenni újabb felfedezes nélkül. ???? A Firenzében született mentős baratnőmnek szoktam mesélni a kis “ kirándulásaimról” és mindig mondja, hogy Eszter, többet láttál a városból mint én, az anyukám és a nagymamám együtt. ????
De felhívta a férjem figyelmét, hogy kötözzön le ha esetleg megint rosszabbra fordul a helyzet felénk. ???? Addig is, megyek, haladok…… ????????????????☝️ Velem tartotok?
Apropó képek. A képek amiket megosztok saját képeim, ha, ritkán, más forrásból származó képeket osztok meg, forrását megjelölöm.
Nagyon szép őszi hétvégét kívánok nektek!
Egyetek helyettem is lángost, rántott húst, Dobos tortát, túrós pogácsát és töltött káposztát.
Karácsonykor remélem megadatik a bejgli nekem is mert ha nem, ????????????????
Forza, forza!! Dai, dai!! ????
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, nehogy lemaradjanak róla a többiek. Köszönöm. ????