Idegenvezetés Firenzében (Santa Croce)

Azt tudjuk, hogy a látogatókat a bőség zavara várja Firenzében. Bármerre is indulunk, tengernyi szépség, különlegesség, csoda vár ránk.
Nincs ez másként az egyik leglátogatottabb templomban, a Santa Croce templomban sem. A napokban ellátogattam ide, hiányzott. Elsősorban csoportokkal szoktam jönni, az irodák gyakran teszik bele programjukba, nem véletlenül, hiszen gyönyörű és rendkívül gazdag látnivalókban.
Megtaláljuk itt Michelangelo, Galileo, Alfieri, Rossini, Macchiavelli sírját és Dante sírhelyét, ami üres.
De Donatello fakeresztje és faragott oltárja is megtalálható, Giotto freskói két kápolnábanis, Cimabue ikonikus táblája, Taddeo Gaddi freskói, Coppo di Marcovaldo táblaképe és megszámlálhatatlan sír.
Az egyik kerengőben a Pazzi kápolna, Brunelleschi terve alapján, a múzeumban Vasari utolsó vacsorája, Taddeo Gaddi freskója szintén az Utolsó vacsora jelenetével és Donatello bronz szobra Ludovico di Tolosáról.
El kell hinnetek, hogy még sokáig sorolhatnám mindazt ami itt megtalálható. Aki járt már itt, tudja.
Amikor az idegenvezetői tanfolyamot végeztem rengetegszer jöttünk ide a tanárainkkal és több órán keresztül tanultunk a télen egyébként rendkívül hideg templomban. ???? Órákig álltunk és csak két kápolnáról tanultunk vagy egy másik alkalommal csak a 19. századi sírokról. Elképesztő gazdagság. Persze azért vigyázni kell a vendégeknek mert Stendhal is itt érezte először a róla elnevezett szindróma tüneteit. ???????? Sőt, volt már vendégem aki itt ájult el. Hiába, ennek a helynek varázsa van, amit érzékelünk, de még hogy! ????
Én például egy új könyvet is vettem csak hogy még többet tudjak róla és mesèlhessek nektek majd ha jöttök. Már alig várom! ????