Idegenvezetés Firenzében (San Remigio)

A San Remigio templom, Firenzében nem lesz rajta a “megnézendő látnivalók” c. listádon ha ide látogatsz.
Nekem is csak halvány emlékeim voltak róla, amikor ma éppen arra járva nyitva találtam. A Santa Croce tér felé tartottam, útba esett a Városháza felől jövet. Bementem. Teljesen egyedül voltam. Körülnéztem, majd elolvastam mit is kellene tudnom erről a templomról. Csakis ezen a vidéken fordulhat elő, hogy egy ilyen templom csak úgy, partra vetetten, látogatók nélkül tengesse napjait. COVID ide vagy oda, itt sosincs sor, na meg legtöbbször zárva is.
Na, de nézzük csak hova is csöppentem, hol fogott el már megint az az érdekes érzés, ami a felfedezéseim során szokott.
A templom első változatát a IX. században (!) építették, akkor még a város falon kívül. Francia zarándokoknak épült kórház vele szemben, maga a névadó szent is francia. A mai templom a XIII. században épült, a mennyezeti freskók is ebből a korból valók. A falon lévők a XVI. századból. Felnézek, elgondolkodom hova is kerültem, megtapintom a nagyon rossz állapotban lévő, hiányos freskókat. A misén résztvevők közvetlen mellé ülnek, nincs védve.
A jobb oldali oltáron egy XII. századi táblakép látható kiváló állapotban. A főoltáron egy XIII. századi fakereszt. Mindkettő ismeretlen alkotótól.
A középkori támogató családok között olvasom az Alighierit is, és mindegyik kőből készült címere látható is a falakon.
Csak ülök és látom magam előtt a régi templomot, a tárgyalásokat a bővítésről, a gazdag patrónusokat, a festőket, amint dolgoznak a falakon. Érzem annak a kornak a hangulatát, a félelmet a betegségtől, a kárhozattól, a pisaiaktól és a szomszéd ghibellinektől. A mindent elsöprő vágyat s bűnbocsánatra, a mennybe jutásra.
Mert ennek a templomnak volt fénykora. Most csak szemérmesen takargatja bájait, nem nagyon mutatja magát, pedig akinek van szeme, meglàthatja. Bizony, bizony. Csakúgy mint a város többi felfedezetlen kincsét. Hát, úgy tűnik nekem ez a hobbim. ????
Csak mindenki megnyugtatására mondom, hogy mindezt a képzeletemben láttam. Maradok továbbra is idegenvezető, szellemidézést, múltbeli személyekkel való kapcsolatba lépést nem vállalok. ???? Hű, pedig ebben a Covidos időszakban jól jönne valami mellékállás. ???? ????