Jeruzsálem Toszkánában

Jeruzsálem Toszkánában? Igen! ????
Hogyan is lehetséges ez? A XIV. század közepén már létezett egy több épületből álló komplexum az Elsa völgyében, amely megjelenítette a Jeruzsálemben található legfontosabb zarándok helyeket. A személyes zarándoklat egyre nehezebbé vált a Szentföldön, így közelebb hozták. X. Leo Medici pápa idején újították fel és bízták a ma is itt található ferences kolostor lakóira a gondozását.
Régóta vágytam ide, nagyon kíváncsi voltam rá. Ma mint egy ajándék, megkaptam. Sárga zóna lettünk 4 napra szabad mozgással. Kerülve a tömeget, az erdő közepén található mini Jeruzsálemre esett a választásunk. Szinte senki nem volt rajtunk kívül. Fenyőillat, friss levegő, lelket megmozgató csend. Pont ezekre volt szükségünk majdnem 1,5 hónapi “bezártság” után. Vidékre menni, a természetben lenni, jaj, de hiányzott!
A kolostor temploma már karácsonyra készül, gyönyörű betlehemes csorgó patakkal, vidéki “hozzávalókkal” mint kenyér, liszt, bab, gesztenye bekészítéssel. Máshol még nem láttam ilyet.
Zarándok kenyeret is vettünk, és az elmaradhatatlan könyvet a helyszínről.
Igazi csodás adventi ajándék volt a mai nap napsütéssel és 13 fokkal.
A felfedezés mindig megmozgat. Azt kívánom karácsonyra és az új évre, hogy ebből is legyen minél több. Nektek is! ❤️ Boldog karácsonyi készülődést kívánok nektek!