Mikulás Firenzében (december 6)

Ez a kép pontosan 8 évvel ezelőtt készült. Életünk első magyar Mikulás party-ján vettünk részt családilag Firenzében.

Kis manóm még nem igazán tudta hova tenni a dolgot, én viszont határtalanul boldog voltam.
Hogy miért? Persze a Mikulás miatt is, de főleg azért mert ünnepelhettem ezt itt, Firenzében és megmutathattam a kisfiamnak, hogy a magyar Mikulás december 6-án jön.
Talán az otthon élőknek meg sem fordul a fejükben, hogy milyen egy olyan ünnepet megülni, amit a környezetedben senki nem tart. ???? Hát, nem egyszerű!
“Jaj, 6-a van? Húha! Vegyünk mikulás zacskót gyorsan! De itt nincs! A fene egye meg, na, jó legközelebb hozok otthonról. És a szaloncukor? Az sincs itt, ó, jaj, na, jó, akkor lesz sima csoki.
Aztán a kérdések: Anya, akkor most mikor jön a Mikulás? Az oviban azt mondták karácsonykor! Na, bumm! Erre mit válaszolsz? Aztán, anyós is rátesz egy lapáttal nem túl tapintatosan, amikor lezajlik minden, pucolunk, várjuk, kibontjuk, lefotózzuk és: “Mi ez a csomag a kezedben? A Mikulás nem most jön. ???? ???? Próbálom elmagyarázni, aztán enyhe fintorral legyint, hogy ez olyan “svájcias” szokás.
A férjed amennyire tud, támogat, de mivel neki is új ez a dolog, így neki is hozzá kell ehhez szokni.
Szóval itt a Mikulást ünnepelni, igazi Mikulással pont a nehézségek ellenére nagyszerű élmény. Hála a Toszkánai Magyarok Szövetségének, minden évben megrendezésre kerül egy kis büféasztallal, gyerekeknek énekléssel, ajándékokkal.
Annyira fontos volt nekem ennek a szokásnak az életben tartása, hogy egyszer, amikor Vareseben voltunk Mikuláskor, az ottani magyar közösségbe, a Varese Magyar Házba is elmentünk megnézni a Mikulást.
Még az is lehet, hogy a Mikulás nekem fontosabb mint a gyereknek? ???? Talán nem is a Mikulás a fontos, hanem az a bizonyos szelet otthonról? ????
Biztos vagyok benne, hogy volt ideje Magyarországot is körbejarni és kiosztani az ajándékait, csakúgy mint itt.
Idén már érkezett a vád: Anya, szerintem te tetted bele a cipőmbe a csomagot?! ????
Tilrakoztam, meggyőző is voltam, akárhogy is lesz, a magyar Mikulás 6-án jön. ???????????????????????????????????? Ugye? ????