Uffizi

Ki járt már közületek az Uffizi galériában? Hogy tetszett?
Az Uffizi egy rendkívül gazdag múzeum, néha úgy érezheti a látogató, hogy túl gazdag is. ???? A sok sok terem, sok sok alkotásai között nem is tudja az ember melyiknek is szenteljen több időt. Nem könnyű. Főleg amikor már a lábunkban van egy városnézés és esetleges sorban állás a bebocsátás előtt.
Rengeteg kalandom volt már ebben a múzeumban a vendégeimmel. Volt egy dunántúli erdész csoport, akiktől kb. 10 kést vettek el az őrök a detektoros kapunál. ???? Az egyikről kiderült, még vaddisznó megnyúzására is alkalmas volt. ???? Akkor nem győztem elnézést kérni az őröktől, de később jót nevettünk rajta.
Egyszer egy délvidéki csoport végig sétálta velem a napot és még az Uffizit is megnéztük. Amikor végeztünk, két, rendkívül fegyelmezett de hulla fáradt kisfiúra tévedt a tekintetem és nem álltam meg, hogy ne vegyek nekik egy-egy hűtőmágnest jutalomul az ajándékboltban. Kis tündérek, hogy örültek. ????
Aztán egy amerikai családdal nézegettük Botticelli alkotásait, mire az egyikük elbizonytalanodva kérdezi, hogy OK, hogy reneszánsz meg minden, de akkor hogy énekel még mindig? ???? Bocellire gondolt. Kibogoztuk a félreértést és mentünk tovább. ????
Volt olyan is, amikor tanulni mentem az Uffizibe egy régésszel és csak az ókori szobrokat néztük, semmi mást. A 4. óra után úgy éreztem bemászok az egyik római szarkofágba és a reggeli nyitásig ki sem jövök, annyira elfáradtam. Egyébként baromi érdekes volt egy teljesen más szemszögből nézni a galériát. ???? Haladóknak javaslom. ????
Most az Uffizi is zárva. Könnyen üldögélek az egyébként a várakozókat elválasztó vas rúdon, az illegális jegyüzérekre figyelmet felhívó tábla alatt teljesen egyedül. ????
Olaszul tudóknak ajánlom az Uffizi Facebook oldalát. Online nagyon sokmindent megmutatnak, “kiselőadások” keretében. Néha van angol felirat is. Rövid, emészthető kis videók. Az Uffizi valóban remek szolgáltatást talált ki a zárva tartás idejére is a rá kíváncsiaknak. ???? De vissza várja “rajongóit”, csak úgy mint én. Mert azért jó-jó, érdekesek a római szobrok, de azért ha már ott vagyunk nézzük meg Michelangelot, Leonardot meg Caravaggiot is, ugye? ???? Ha van fogadókészség, még a magyar vonatkozásokat is meg szoktam mutatni, de mindent csak módjával, nehogy a kedves vendég is az egyik szarkofágban kössön ki. ????