Toszkána

Toszkánázzunk!

Ha Firenzében élsz, hozzá tudsz szokni ahhoz, hogy minden sarkon, épületben, téren vár valami izgalmas, valami, amit fel kell fedezni vagy meg kell jobban ismerni.

Veszélyes ez, mert ugyan hatalmas az itt található kincs mennyiség, de könnyen elfelejthető, hogy van bizony más is a világon.

Ezért szeretek utazni, más országok kincseit is látni. Kinézni a saját kis “dobozomból”.

Amikor azonban van egy szabad vasárnapom és a férjem megkérdezi előző este, hogy szeretnénk-e valahova menni, akkor előveszem a lementett képernyőképeket mások által ajánlott, Firenze környéki túra útvonalakkal vagy korábbi Toscana témájú olasz csoportok felfedezéseivel és a térképen hónapok óta bejelölt, megkeresésre váró helyekkel.

Így esett a mai napra Montespertoli-ra a választásunk. 30 perc Firenzétől, Chianti vidék, néhány fokkal hűvösebb, mint a 37 fokos város és hát, persze, hogy a Castello di Montegufoni.

Írtam nekik néhány napja, engedélyt kaptam a kert látogatására.

A castello történelmi jelentőségű, hiszen a II. világháborúban itt rejtették el Botticelli “Primavera”-ját, és Giotto “Maestà”-ját (Uffizi, 1. terem).

Megbízható családok vidéki birtokait keresték, ahol a németek nem találják meg Firenze kincseit. A Castello di Montegufoni ilyen volt.

A villa története azonban sokkal hamarabb kezdődött. A XI. században építették, a firenzeiek 1137-ben lerombolták. Később az Acciaioli család tulajdonába kerül, újjáépítik. Többször vált tulajdonost, a XVI. században pedig elképesztő díszítést kap.

Mai, parkban tett sétám során azt hittem beleszédülök a barlangba. Gyönyörűen kidolgozott, freskókkal (!) díszített! (Nagyon ritka!!!!!!) Nem számítottam rá.

Mindezt csodás panoráma, terasz kíséri.

Wow! Nos, pont ezért nem tudom megunni Toszkánát! Mert mindig van és lesz olyan kert, kastély, múzeum, templom rom, amit érdemes felfedezni, megismerni. Annak a kellemes bizsergető érzésnek a kiséretében, ami ilyenkor csak jön. Az élmény megosztásáról nem is beszélve.

FONTOS! A Castello di Montegufoni NEM látogatható! Privát tulajdon! Csak és kizárólag előzetes engedélykérést követően lehet CSAK a kertet megnézni! Jelenleg egy luxus hotel működik a villában!

Talán egyszer sikerül a belső tereit is felfedeznem. Addig is nagyon hálás vagyok a mai csodáért!