Kiss Eszter, idegenvezető Firenze

Miért érdemes idegenvezetőt fogadni az Uffizi Képtárba?

Tudtad, hogy az Uffizi (Galleria degli Uffizi) a mai múzeumok őse? Hogy ez az első nagyközönség számára látogathatóvá tett magángyűjtemény?


Tudtad, hogy az Uffizi Képtár minden évben ott van Olaszország legnépszerűbb, leglátogatottabb múzeumai között, hogy 2021-ben megelőzve a Colosseumot és a Vatikáni Múzeumokat, meg is nyerte a „számháborút”? Több látogató (1 721 637 fő) volt kíváncsi a múzeumra, mint amennyi Budapest állandó lakossága? És hogy ez a látogatószám közelít ahhoz, amennyi vendég megfordult ugyanabban az évben fővárosunk összes (mind a 130) muzeális intézményében? Vajon miért?

Akármilyen nagyszerű is London, New York, Párizs vagy Budapest múzeumainak képzőművészeti gyűjteménye, biztos, hogy itt, Firenzében vagy a legjobb, legautentikusabb helyen, ha el akarsz merülni a reneszánsz művészet varázslatos világában. Nemcsak mert páratlanul gazdag a gyűjtemény, tele kiemelkedő alkotásokkal, amelyeket már kiskorod óta számtalanszor láthattál reprodukciókon. Végre nemcsak az ócska, kisméretű másolatokon láthatod a műveket, mert eljött a nagy találkozások pillanata: saját szemeddel láthatod közelről a világhírű alkotók mesterműveit.


Tarts velem egy idegenvezetésre az Uffizi Képtárba, és ez a találkozás feledhetetlen élmény lesz számodra! Elmesélem a múzeum történetét, bemutatom a gyűjteményét, az épületét és végigvezetlek a nagyszabású kiállításon, ahol bizony nagyon könnyű a sok-sok alkotás között elvérezni. Gyakran megesik, hogy valaki nekivág nagy lelkesen az elején, és a kiállítási anyag feléig sem ér el. Elfárad, telítődik, nem képes több befogadására. A múzeumi gyűjtemény mindig is rendkívül gazdag volt, de az elmúlt évtizedben megnövekedett a kiállítótér és a kiállított művek száma is. Ha mindent ugyanakkora figyelemmel, odaadással szeretnél megnézni, bizony egy nap sem lenne elég rá! Gyakorlott idegenvezetőként kiválosztom a legjelentősebb alkotásokat, részletesen bemutatom, miben is rejlik azok különlegessége.


Egy jól felkészült idegenvezető segítségével megismerheted a mű történetét, a kort, amelyben született, bepillantást nyerhetsz a megrendelő élettörténetébe. Jelentéktelennek tűnő apró részletek a segítségemmel jelentéssel telítődnek és fontossá válnak.


Tudtad, hogy Giorgio Vasari nemcsak egy nagyszerű építész, termékeny, hírneves festő, hanem történetmesélő is? Nélküle ma máshogy látnánk a reneszánsz kort, kevésbé ismernénk a művészek karakterét, jóval kevesebbet tudnánk az életükről, vetélkedéseikről, kudarcaikról, meglévő és elenyészett alkotásaikról.


Tarts velem, ha

 • többet akarsz tudni a középkor és a reneszánsz festészet világáról
 • érdekel, hogyan lett Firenze a reneszánsz művészet bölcsője
 • tudni szeretnéd, mit jelent egy műalkotás, miért fontos azt birtokolni
 • még homályos, mi volt az az újítás a festészetben, ami gyökeresen megváltoztatta és évszázadokra meghatározta az európai festészet törekvéseit
 • megfordult már a fejedben, miért találkozunk ugyanazzal az arccal Botticelli festményein
 • sokszor hallottad már a manierizmus fogalmát, de még mindig nem érted
 • elmerülnél a legmesteribb portrék múzsáinak izgalmas élettörténetében
 • nem tudod, mit jelent a tondo szó és mi köti össze a tondót Michelangelo-val és a Doni családdal
 • kíváncsi vagy a Képtár magyar vonatkozású darabjaira
  vagy csak egy Medúza fejjel néznél farkasszemet anélkül, hogy kővé válnál!


Szeretettel várlak!