Első könyvem

Hello. Itt Firenze és ami mögötte(m) van

Mint két idegen álltunk egymással szemben. Firenze és én. 2012-ben. Éppen ideköltöztem egy olasz férjjel és egy kisgyermekkel, ő pedig már akkor el volt foglalva a turistáival. Az általam megszokottól bosszantóan különböző hétköznapjain túl éreztem, hogy van valami más is. Kérdezgetni kezdtem, szerettem volna jobban megismerni. Válaszolt, vitt, mutatott, lassan beavatott, miközben vele együtt változtam. A könyv a benne, a vele megélt életem és saját belső utazásom élményeinek gyűjteménye.


Így kezdődött

Remegő kézzel írtam meg az első olyan Facebook posztot, amiben nem Firenzéről vagy Toszkánáról mesélek.
Mit fognak szólni a követők? Miért tértem el az oldal címétől?
Belső iránytűm, az a bizonyos hang nyugalomra intett és bátorított. Vele együtt tudtam vállalni azt is ha ezek után megcsappan a követőtáborom létszáma.


A poszt

A poszt soha nem látott „like” mennyiséget gyűjtött be! Nemhogy elpártoltak az emberek, még többen jöttek. Én pedig azontúl, bátrabban mertem elmerülni egy-egy élmény szavakba öntésébe, legyen az egy gyerekkori emlék, egy aznapi, firenzei, hétköznapi eset, egy érzés, egy élmény.

Aztán kinőttem a Facebook kereteit. Hosszabban kezdtem írni a laptopomnak. Hiányzott a megszokott, azonnali visszacsatolás a közösségi médiában, de éreztem, hogy néhány írásom nem oda való.
Váratlan helyeken ért el az „írhatnék”. Volt, hogy a szupermarket zöldséges pultjánál meglátott retek hozott fel bennem egy gyerekkori emléket, volt, hogy a kanapén ücsörögve jött, és volt, hogy terápiának használtam és sírva pötyögtem be a szavakat.


Egypercesek

Ami megszületett, az egy vegyes, szinte kategóriába nem is sorolható gyűjtemény lett. Mint ahogy mindenkinek, nekem is sok szerepem van. Nem csak idegenvezető vagyok, hanem anya, feleség, külföldön élő magyar, és gyerek, akit egyre jobban érdekel mi is történt ott 7 éves korig.

Színessége eleinte akadálynak tűnt számomra. Hogyan tudnék kiadni egy olyan könyvet, ami ennyire különböző írásokból áll? A kérdésre, bár nem rögtön, de válasz is jött. Egy tavaly júniusi ebéd közben. Vendégem, aki akkor már régóta követte munkásságomat azt javasolta, adjam ki novellás kötetként. „Eszter! Mint az egypercesek!” Szöget ütött a fejemben a gondolat, és ahogy az lenni szokott, el is indultak az események. Érkeztek azok az emberek az életembe, akik segíteni és bátorítani hivatottak a könyvem megjelentetésében. A hosszú álmodozás után egy budapesti hotel halljában találtam magam februárban már a megjelenési tervet átbeszélve.

Még akkor is visszafordulhattam volna, de nem tettem. A belső hangom, az iránytűm egyértelmű jelzéseket adott, és a menet közben hozzá érkező szakmai véleményezések is pozitívak voltak.
Belevágtam! Kiadtam a kezemből a történeteimet. Azért, hogy mások is lássák, tudják, amit én Firenzében, Toszkánában, hogy beszámolómmal elrepítsem őket messzi tájakra, hogy közelebb hozzam a nagyon távolinak tűnőt, hogy nem ők az egyetlenek, akiket elhagytak, és akikre elemi erővel hatottak bizonyos gyerekkori történések.


Az „írhatnék” rugdosott

Az élet színes, változatos, néha váratlan fordulatokat hoz. Indultunk valahonnan, eljutottunk valahova, és ami a kettő között történt maga az Élet.
Volt időm, kedvem, hajlandóságom megállni és számot vetni mindezzel.
Ebből született meg ez a könyv!
Az „Írhatnék” rugdosott, és hangosan szólt amikor elfeledkeztem róla.
Szóval mondhatnám vele közös gyermekem ez a könyv.


Hello. Itt Firenze és ami mögötte(m) van

Az alcím fontos. Innen tudja az olvasó, hogy nem egy útikönyvet tart a kezében, amiből megtudhatja mik a kötelezően felkeresendő helyek Firenzében, hol vannak a legjobb éttermek és fagyizók. Sejteti, hogy minden amiről írok az, amit a szemüvegemen keresztül látok.

Ha ismersz azért, ha még nem, azért. Ha a ’80-as években voltál gyerek azért, ha nem, azért. Ha szereted Firenzét, Toszkánát, azért, ha még nem ismered, azért. Olvasd el a könyvemet!

Nem olyan könyv, amit gyorsan átfutsz a szemeiddel, és mire a végére érsz már nem is emlékszel miről szólt.
Hála az előolvasóknak, visszajelzésük alapján egy-egy fejezet napokig bennük volt. Idő kellett mire a felszínre hozott, saját élményeiket a megfelelő dobozba tudták tenni. És többen közülük már a jövő évi firenzei látogatásukat is lefoglalták.

Hagyd, hogy megérintsen! Hagyd, hogy átjárjon! Add meg magadnak az időt, az élményt, hogy mindaz, amiről írtam, hozzád is eljusson.


Az előolvasók mondták…


Az első könyvem

Szeretnéd a kezedben tartani és máris elveszni a történetekben? Kattints a „megrendelem” gombra és a Könyvmentorok oldalán azonnal megrendelheted a Hello. Itt Firenze és ami mögötte(m) van című könyvemet.

Megjelent: 2023. szeptember 12.
Terjedelem: kb. 200 oldal
Ára: 4999 Ft / db


Akik már olvasták…


Dedikálás és közönségtalálkozó

SZEPTEMBER 29.

KÖNYV
DEDIKÁLÁS

Hello. Itt Firenze
és ami mögötte(m) van

Szeged, Árkád, Delimo Cukrászda

SZEPTEMBER 30.

KÖNYV
DEDIKÁLÁS

Hello. Itt Firenze
és ami mögötte(m) van

Nemzetközi Könyvfesztivál,
Könyvmentorok stand
Budapest, Millenáris Park

OKTÓBER 1.

KÖNYV
DEDIKÁLÁS

Hello. Itt Firenze
és ami mögötte(m) van

Keszthely, Vadaskert vendéglő


Hol vásárolhatod meg első könyvemet?

  • Budapest VI. kerület (ha itt szeretnéd átvenni a könyvet, kérlek írj egy emailt vagy messenger üzenetet)
  • Könyvmentorok kiadónál, akiket itt érsz el
  • Olaszországon belül postai úton (ha szeretnéd, hogy postázzam neked, kérlek írj emailt vagy messenger üzenetet)