Online előadássorozat: A Medici család története

39,00

„Aki a piazzát a kezében tartja, az irányítja a várost.” – Giovanni Cavalcanti, firenzei történetíró, XV. század

Történelmi sikersztorik

Történelmi sikersztorik

Vallás

Vallás

Romantika

Romantika

Kategória:

Giovanni di Bicci

A firenzei Medici család első meghatározó szereplője Giovanni di Bicci volt, aki kiváló üzletembernek bizonyult. Döntései megháromszorozták a család vagyonát, amivel elindult útjára egy legenda. Fia, Cosimo mindent megmozgatott, hogy elérje célját a firenzei politikában. Befolyását, anyagi lehetőségeit a város fejlődésére is használta, kivívva ezzel a „Pater Patriae” elnevezést.

Lorenzo de Medici

Lorenzo de Medicit ma is Lorenzo, il magnifico-nak, „nagyszerű”-nek nevezik. Nem véletlenül. Firenze a vezetése alatt egy igazi reneszánsz, humanista várossá vált sok újdonsággal, tehetséggel, fejlődéssel. Veszélyek azonban akkor is leselkedtek a családra, amelyek halála után utól is érték a családját.

I. Cosimo

A mai Firenze belvárosa sokat mesél I. Cosimo uralkodásáról. 17 évesen került a város élére, de hamar kiderült, hogy sokkal többet szeretne elérni, mint azt várták tőle. Határozott, keménykezű politikával, katonai hódításokkal létrehozta a Toszkán Nagyhercegséget, amelynek éléről csak, egy személyes életében megtapasztalt fájdalom tudta kimozdítani.

Gian Gastone de Medici

A Medici dinasztia utolsó képviselőire rendkívüli vallásosság volt jellemző egy valaha dicsőségesebb napokat látott Firenzében. Utódlásuk egyre nagyobb problémákba ütközött, míg Gian Gastone de Medici halálával a Nagyhercegség életében egy új korszak kezdődött, a Mediciek végleg eltűntek a politika platformjáról.

1. rész

  • Giovanni di Bicci

2. rész

  • Lorenzo de Medici

3. rész

  • I. Cosimo uralkodása

4. rész

  • Egy dinasztia bukása