Idea Toscana

egszoktuk már, hogy termékek, szolgáltatások jönnek velünk szembe – reklámok, szórólapok, e-mailek, hirdetések -, egy olyan világban élünk, amelyben óriási harc megy a figyelmünkért.

De mi van akkor, ha egy termék nemcsak megnyerni akar magának, hanem előtte alaposan be is mutatkozik? Hogy bebizonyítsam valóban létezik ilyen, mesélek egy múlt heti élményemről Firenzében. Meghívásra érkeztem egy belvárosi üzletbe, ami egy mindent felkavaró és átformáló lockdown utáni időszakban nyitotta meg kapuit.

A 100%-ban természetes alapanyagú kozmetikumokat gyártó és forgalmazó Idea Toscana üzlete az Ognissanti templom szomszédságában, így Sandro Botticelli örök nyugvóhelyétől és Giotto gyönyörű feszületétől néhány lépésre található. Az üzlet földszintjén található az eladótér, ahol az Idea Toscana egyedi összetételű és magasan minősített termékei ismerhetőek meg – összetétel, illatok, textúrák – a boltvezető alapos szakmai segítségével.  Ha csak ennyi lenne az üzlet, akkor sem panaszkodhatnánk, hiszen általában ennél kevesebb információt kapunk egy-egy termékről. Az Idea Toscana azonban egy más valóságot álmodott meg, amit az emeletre látogatva értünk meg igazán. Néhány lépcsőt megmászva egy un. „élmény térbe” cseppen a vendég. Szándékosan használom a „vendég” szót, mert itt valóban szíveslátásról van szó, nem csak vásárlásról. Az eladótérben feltett kérdésekre az emeleten kapjuk meg igazán a választ, vagyis mindaz, ami lent van az itt lelepleződik a legapróbb részletekig.

Ez már Antonio Pieri, a cég tulajdonosának birodalma, aki szívből jövő lelkesedéssel mutatta meg nekem mi is a titkuk, mi is áll a biokrémek és natúrkozmetikumok mögött, pontosabban bennük.  Vallja, hogy aki szeretné megvásárolni a termékeiket, először meg kell ismernie őket. Különben hogyan is tudná eldönteni, hogy jó-e vagy megéri-e az árát? Ami engem illet, már itt meggyőzött. Innen már szinte bármit megvettem volna. De a kaland még csak most kezdődött.

Az emeletre felérve rögtön egy relax szobában találom magam. A hintaszékre lehuppantam és élveztem a szobát átjáró természetes illóolajok illatát. Merthogy azt azért már tudjuk mindenféle szakképzettség nélkül, hogy nem mindegy ám mik azok az illatok, amik körül vesznek bennünket. Tovább megyek. Bizonyos illatok jókedvre deríthetnek, bizonyosak pedig még fejfájást is okozhatnak. Szóval, az én illatom itt egy rózsa alapanyagú volt, így remekül hozzáadott az egyébként is jó kedvemhez.

Ekkor érkezett „a virtuális valóság szemüvege”, ami egy olyan látcső, ami elénk vetít egy korábban rögzített videofelvételt. De nem ám akármilyet! Ott ültem az olajfa ágán és néztem hogyan szüretelik le a bogyókat az ágakról, majd hirtelen egy traktor tetején találtam magam, amely a betakarítás után vitte az értékes olajbogyó szemeket a feldolgozás következő állomására. Ott álltam a gépek és a munkát végző szakemberek mellett és a szemem láttára lett az olajbogyóból préselt olíva olaj. Sűrű, zöld, folyékony, extra szűz. Micsoda élmény! De miért éppen az olívaolaj? Nem véletlen, ugyanis az Idea Toscana termékek, amelyet Antonio Pieri megálmodott, extra szűz olívaolajat tartalmaznak, azok közül is az un. „prima spremitura”, vagyis az első préselés eredményét, amely a legnagyobb mértékben tartalmazza a minőségi anyagokat.

Maradunk az olívaolaj vonalán, ugyanis a beszélgetés során kiderül, hogy Antonio Pieri okleveles olívaolaj kóstoltató, sommelier. A legjobb kezekbe kerültem, gondoltam és biztosan láthatott valamiféle csillogást a szememben, mert már nyitotta is le azt a picike, számomra, mint firenzei idegenvezető számára olyan nagyon ismerős borlyuk ajtócskáját. Gyakran botlunk Firenze utcáit járva kicsi, ovális, arisztokrata családok palotáinak oldalfalába vájt lyukakba, amik évszázadokkal ezelőtt a bor és az olaj árusítását hivatottak lebonyolítani vevő és termelő között. Itt természetesen egy reprodukcióról van szó, de remekül beleillik ebbe a környezetbe. Elő is kerül a kis kóstoló pohár az olívaolajos üveggel és hirtelen olyan érzésem támadt mintha valaki a legféltettebb, legdrágább, legjobban őrzött kincsét mutatná meg nekem. A falba rejtett, titkos kis szekrénykéből kerül elő a nedű, amelyet Antonio Pieri kitöltött nekem egy kis pohárba és megkért, hogy forgassam egy bizonyos mozdulattal, kéztartással. Amikor az olaj átvette a testem hőmérsékletét, akkor engedte, hogy megszagoljam. Először articsóka, majd rukkola kesernyés illatát éreztem. Majd jött a kóstolás folyamata, pontos utasításokat követve, a végeredmény pedig egy „csípős” érzés a torkomban, ami a magas minőség jele. A csípőség a polifenol hatása, ami antioxidáns összetevőként van jelen a jó minőségű olajban. Antonio tovább ment. Készíttetett igazi gourmet csokoládé golyócskákat is a kóstolóhoz, aminek alapanyaga nem a kakaóvaj, hanem az olívaolaj pisztácia, pici só hozzáadásával. Az olajjal együtt adott íze a szájban igazán különleges volt. Ha a nyelvvel egyet csettintünk a szájpadláson, az rögtön száraz lesz, ami szintén a minőséget jelzi. Bár még sosem gondolkoztam azon vajon mennyire fejlettek az ízlelőbimbóim, de itt ezen a téren is nagy felfedezéseket tehet az ember. Hihetetlen élmény!

Az „élmény emelet” falfelületét végig edények borítják. Ezek az igazi főszereplők, vagyis a termékek összetevői, amiknek köszönhetően elnyerték a legmagasabb minősítést is. Megfogható a méhviasz darab, megszagolható a rózsavíz, a jázmin esszencia vagy a szőlőlé. A tulajdonos magyarázatának köszönhetően megértem hogyan válik az elköteleződés a legmagasabb minőség előállítására valósággá, kézzel fogható termékké. Antonio mesél arról is, hogy a legnagyobb kozmetikai cégek a termékek által hozott eredményekről beszélnek, ritka esetben az alapanyagokról. Az Idea Toscana ebben is formabontó, hiszen nemcsak beszél az összetevőkről, hanem meg is mutatja őket. Antonio, elmondása szerint nyugodtan alszik mert úgy érzi betölti küldetését. Mi is lenne az? Talán kislánya fogalmazta ezt meg a legjobban egyszer az iskolában.  A tanítónéni kérdésére, miszerint mivel is foglalkozik apukád, a válasza az volt, hogy apa az emberek életét teszi jobbá.

Ez a fajta hozzáállás, filozófia közel áll hozzám. Nincsenek fölösleges körök, reklámra költött milliók, átláthatatlan akciók. Itt egy partneri kapcsolat van a vevők, látogatók, vendégek és az üzlet között. Elmondják, megmutatják, megszagoltatják és te dönthetsz, hogy kipróbálod-e. Aki viszont megteszi és elégedett, biztosan tovább adja a hírét, ahogy én is teszem. Sőt! Talán tovább is lépek. Meg is mutatom vendégeimnek azt a bizonyos emeletet mert nem tudom nem megosztani a legjobb élményeimet.

A látogatás utolsó állomása a szerencsekerék már újra lent a földszinten. Merthogy üres kézzel innen senki sem távozik, akkor sem, ha nem vásárolt. Én magam is megtekerem, forog, forog jó sokáig, aztán megáll egy termékmintánál. Nem szalasztom el az alkalmat és rögtön veszek egy ajándékot is a barátnőmnek, aki vasárnapi ebédre hívott bennünket. Így tele kezekkel és élményekkel búcsúzom az Idea Toscana-tól. Hazafelé a biciklin azon gondolkodom mennyire szeretem Firenzét, amiért mindig meg tud lepni. A történetnek bizonyosan nincs itt vége, hiszen jövök még én Botticellihez lelkes, kíváncsi, élményre vágyó vendégekkel, akiknek jó szívvel mutatom meg a szomszédságában lévő traktoros olívaszüretet, a gourmet kóstolót és a tömény rózsavizet. Azt hiszem ez a mesternek is tetszene…….

Jó hír, hogy az Idea Toscana termékek már Magyarországon is elérhetőek, kizárólagos forgalmazójuk a toscaneria.hu által.

[vc_empty_space height=”43px”][qodef_image_gallery type=”masonry” enable_image_shadow=”no” number_of_columns=”three” space_between_items=”small” image_size=”full”]