Dóm

Tudtátok, hogy a firenzei Dóm homlokzatát csak a XIX. század végén fejezték be? Addig egész egyszerűen dísztelen volt. Olyan mint a San Lorenzo templom most is.

Arnolfo di Cambio, a Katedrális építésze tervezett ugyan homlokzatot, amit az akkor divatos gótikus stílusban el is kezdtek, de csak “félig” lett kész.
Ezt a félig kész homlokzatot láthatjuk a Dóm múzeumában egy rekonstrukciónak köszönhetően.
Az 1580-as évek végén Francesco, később Ferdinando de Medici utasítására lebontották, de helyette nem igazán alakult semmi határozott terv.
Emilio de Fabris nyeri meg a pályázatot, ami a végleges homlokzatot hivatott “megtalálni”, de sajnos nem érte meg elkészültét, meghalt anélkül, hogy élete legnagyobb munkáját látta volna megvalósulni. Luigi del Moro fejezi be és gyönyörködik a frissen alakult Olaszország egykori, ideiglenes fővárosának immár befejezett Dómjában 1887-ben.
Egyetlen egy alkalommal sem szalasztottam el felnézni a Dómra, amikor elmentem mellette. Pedig sokszor volt erre alkalom az elmúlt 9 évben. ???? Valahogy úgy érzem, azzal, hogy felnézek, mintha lerónám tiszteletemet azok előtt, akik megtervezték és megalkották.
A legenda szerint Dante ott ült egy kövön és nézte az építkezést. 1296-ban kezdték el, szóval az első kövek letételét valóban láthatta, de teljes pompájában nem. Mi igen! Mennyire szerencsések vagyunk! ????
Ha Firenzébe jöttök, szívesen mesélek még nagyon sok érdekes történetet, ami ehhez a csoda épülethez kapcsolódik. ????
Szép estét Nektek! ????