Ízelítő

Egyszer egy vendégemmel sétáltunk Firenzében és elhaladtunk az Uffizi galéria mellett. Mesélni kezdtem róla, a történetéről, kincseiről, de láttam a vendégem arcán, hogy valami rossz élménye kapcsolódik ehhez az épülethez. Tudtam, hogy nem először jár Firenzében, így rákérdeztem mi a probléma. Elmesélte, hogy egyszer bementek a feleségével és életük egyik legrosszabb élményét sikerült begyűjteniük, hiszen vezető nélkül órákig csak bolyongtak a termekben, keresve, de nem találva azokat az alkotásokat, amikről tudták, hogy mindenképpen érdemes megtekinteni. Mivel idegen nyelveket nem beszéltek, így még csak megkérdezni sem tudták mit hol találnak. Amit megtaláltak, arról viszont nem igazán tudtak meg semmit. Órákkal később, holtfáradtan, csalódottan estek ki a galéria kijáratán.
Végighallgattam, de őszintén szólva nem lepett meg ez a beszámoló. Egy olyan galéria, ahol megszámlálhatatlan mennyiségű festmény, szobor található, egy látogatás alkalmával csak úgy élvezhető, ha erősen szelektáljuk a megismerni kívánt alkotások listáját, illetve az agy kapacitásához igazítjuk a túra hosszát.
Az én Uffizi látogatásom kb. 2 órás, mely során a legfontosabb alkotásoknál, magyar vonatkozásoknál megállunk, mesélek, kérdésekre válaszolok, de előfordul, hogy több szobán is keresztül megyünk anélkül, hogy egyetlen festményt is megmutatnék. Így marad még erő és kíváncsiság a képtár utolsó termeire is, néhány nagyszerű fotó készítésére a teraszon, esetleg egy kávéra a bárban.
Az Uffizi galéria egy fantasztikus gyűjtemény, tele igazi kincsekkel, köztük Michelangelo egyetlen festményével, Giotto óriási méretű Maestá-jával, Botticelli Primavera-jával, Caravaggio Medúza fejével, Raffaello szépséges nőalakjaival és Leonardo da Vinci korai, de tehetségét már akkor megcsillantó alkotásaival.
Élőben látni őket, hallani a történetüket, megérteni miről szólnak, egy életre szóló élmény.

Részletekért keressen elérhetőségeimen.

Tudnivalók

Időtartam

2 óra

Alkotók, akik műveit megtekintjük

Giotto, Simone Martini, Gentile da Fabriano, Paolo Uccello, Piero della Francesca, Botticelli, La Tribuna, Michelangelo, Raffaello, Leonardo da Vinci, Niobe terem, Caravaggio, Bronzino, folyosók díszítése, magyar vonatkozások

Vélemények

Pillanatképek