Ízelítő

Siéna személyes kedvencem a toszkán városok közül. Amikor először jártam ott, nem engedett el a város, éreztem, hogy ide vissza kell még jönnöm, akár hosszabb időre is. Ez néhány évvel később sikerült is, hiszen a városban, kifejezetten külföldieknek fenntartott állami egyetemen tanulhattam egy hónapig. Életre szóló élmény volt a hétköznapi életét látni, tapasztalni a városban rendezett lovas verseny, a Palio előkészületeit, a győzelem napokig tartó ünneplését. Sok kérdés merült fel bennem akkor, a válaszokat csak később, tanulmányaim során kaptam meg. Siénában helyi idegenvezetőktől tanultam továbbképzések sorozata alatt. Minden télen, amikor az idegenvezetőnek kevesebb munkája akad, jöttem, figyeltem, tanultam, kerestem, kérdeztem.
Siéna rendkívüli város, nehezen érthető a látogató számára, ezért a látogatáshoz mindig javaslok idegenvezetőt. A Palio, ami áthatja az egész várost, a Katedrális ezoterikus, alkimista hivatkozásai, a Firenzével való folyamatos versengése ma is látható és észrevehető a falakon, utcaköveken, tereken. Az ide látogató egy időutazáson vesz részt, hiszen a gótikus stílusban épült házak segítenek elképzelni hogyan is éltek a gazdag, független siénai Köztársaságban a középkori emberek. Katedrálisa szintén hatalmát, befolyását hírdeti, kagyló alakú, kilenc cikkelyből álló főtere pedig a Palio helyszíne.
Ami igazán különlegessé tesz egy siénai látogatást az a ritkán, és csak külön engedéllyel, leginkább csak helyiek által ismert contrada múzeum látogatás. Ott érezni testközelből mit is jelent a Palio a hétköznapokban. (Részletekért kérem vegye fel velem a kapcsolatot elérhetőségeimen)
Aki kíváncsi a helyi gasztronómiára is és szívesen kóstol több száz éves hagyománnyal, ma is készített süteményeket vagy sós finomságokat, azt el tudom kalauzolni egy 500 éves palota aljában működő családi pékségbe, ahol lelkesen megmutatnak, elmagyaráznak mindent, amit ízlelni érdemes. Fantasztikus élmény, jó szívvel ajánlom.

Részletekért keressen elérhetőségeimen.

Tudnivalók

Időtartam

3 óra

Látnivalók a séta során

Szt. Domenico templom, Szent Katalin kolostor, az Oca (liba) Contrada Utcái, Katedrális a Piccolomini könyvtárral (belépőjegy szükséges), Piazza del Campo

Igényelhető kiegészítő programok

Helyi pékségben kóstoló sós és édes specialitásokból, Contrada múzeum látogatás (csoportoknak ajánlom), Levéltár látogatás (csak délelőtt)

Vélemények

Pillanatképek