Artimino

Ma délután folytatódott a Medici villák meglátogatása c. sorozatom. ????
Giulia, a kolléganőm “vendége” voltam többekkel együtt az Artimino villában. Ezt a villát hívják a “la Ferdinanda”-nak is, hiszen Ferdinando de Medici építtette. Illetve a 100 kandallós villának is, hiszen Ferdinánd valóban minden szobába tetetett caminot. Magántulajdonban lévő villa, csak előre foglalással lehet bejutni, ezért is nagyra becsültük s lehetőséget, hogy szabadon járkàlhattunk a szobákban, ahol egyébként többször látták Ferdinánd szellemét. ????
1600-ban lett kész és valóban egy igazi Medici villa, hiszen a család címere mindenhol megtalálható. A kandallón, a függönyön, az esernyőtartón, a záron, a borosüvegeken és a konyhában is. Mindenhol. Ovunque.
Ma már senki nem lakja, rendezvény és esküvő helyszín, ottjártunkkor már meg is volt terítve holnapra Francesco elsőáldozós ebédjére. Hmm. Szerencsés gyerek Francesco. ????
Ferdinánd egy vadászat során talált rá egy tisztásra, leült és azt mondta: ide építtetek egy villát. Most már én is értem miért. Olyan lélegzetelállító kilátás nyílik Artimino falucskára, hogy nehezen teltük be vele. Na, és visszafelé is működik, hiszen a kis középkori falucskából is remek kilátás nyílik a villára.
Artimino borát is leteszteltük, finom Chianti. Na és a toszkán “tagliere” sem maradhatott el. Hmmm. Még mindig nagy kedvenc. ????